• Buscando...

Notícies

El projecte ‘Espais de la Batalla de Mallorca’ excava per primera vegada una trinxera de la guerra civil

31/07/2019 12:45h
Foto noticia

El passat diumenge 27 de juliol, el grup d’investigadors de Batalla de Mallorca va començar a excavar un vèrtex fortificat a un munt pròxim a Son Carrió (Sant Llorenç des Cardassar), on al 1936 tingué lloc la batalla de Mallorca, també coneguda com el Desembarcament de Bayo. A més, des del dilluns fins divendres es troben documentant l’espai i identificant les restes materials de la guerra civil.

L’equip s’anomena Batalla de Mallorca i compta amb el suport del Consell de Mallorca i dels ajuntaments de Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar. Aquest any, està format per vuit voluntaris de diferents universitats de les Illes (UIB i CESAG) i Catalunya (UPF, UOC i UB), entre els quals es troben arqueòlegs, historiadors, periodistes i gestors culturals. Els directors són els doctors Gonzalo Berger i Manuel Aguilera, els quals presentaran els resultats aquest dijous a les 20 h a un acte a l’Espai 36 (c. Major, 36) de Sant Llorenç des Cardassar.

L’equip va realitzar la primera campanya arqueològica al 2017 però sempre s’ha limitat a la prospecció (reconeixement superficial del terreny) i recollida de material. Aquest any, la novetat és l’excavació d’un vèrtex fortificat amb dos parapets en cunya que el bàndol sollevat va emprar per a defensar-se dels republicans desembarcats. En el terreny explorat a Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar van trobar vàries trinxeres, pous de tirador, bales, restes de projectils de canó i morter, llaunes, culleres, etc.

L’objectiu que es plantegen és seguir treballant fins al 2022 per a acabar de reconèixer tot l’espai de la batalla.

A més, també realitzen investigació històrica que difonen a través de la plana web www.batallademallorca.com i compten amb un correu electrònic per a contactar amb persones que poden ajudar-los en la investigació: batallademallorca@gmail.com.

La Batalla de Mallorca va transcórrer entre el 16 d’agost i el 4 de setembre de 1936. Una expedició de devers uns 4000 milicians procedents de Barcelona desembarcà a la costa est de Mallorca, entre Son Servera i Portocristo. Més de 200 deixaren la vida a l’illa. Durant 20 dies s’enfrontaren per terra, mar i aire a les forces sollevades de Mallorca fins que reberen ordre de reembarcar i tornar a la península.

 

Aquest lloc web fa servir cookies, si roman aquí accepta el seu ús. Llegir més